Antreprenoriatul romanesc, incotro? Consiliul National al IMM-urilor: inregistram un nivel moderat al sistemului antreprenorial.

Antreprenoriatul romanesc, incotro? Consiliul National al IMM-urilor: inregistram un nivel moderat al sistemului antreprenorial.

Consiliul National al IMM-urilor din Romania va monitoriza evolutia antreprenoriatului romanesc, pentru a stabili perspectivele dezvoltarii business-urilor si provocarile cu care se confrunta antreprenorii. CNIPMMR, in parteneriat cu Banca Comerciala Romana, Pluxee Romania si Banca Transilvania, a lansat „Indexul Antreprenoriatului Romanesc”. Potrivit analizei, scorul din prezent corespunde unui nivel moderat al sistemului antreprenorial.



Antreprenoriatul romanesc, monitorizat in fiecare semestru

Potrivit cercetarii Consiliul National al IMM-urilor din Romania sunt patru categorii ale indexului: antreprenoriat critic sau slab, antreprenoriat moderat, antreprenoriat emergent si antreprenoriat solid. In prezent, scorul Indexului Antreprenoriatului Romanesc este de 49 de puncte din 100 in semestrul I din 2024, corespunzator unui nivel moderat al sistemului antreprenorial.

Concluzia vine ca urmare a analizei celor 15 indicatori macro-economici si anume: ritmul real de crestere al PIB-ului, rata somajului, rata inflatiei, castigul salarial mediu lunar net, dinamica fiscalitatii fortei de munca, dinamica impozitului pe profit si pe venit, dinamica impozitului pe dividende, respectarea principiului one in – one out, stabilitatea cursului de schimb, deficitul balantei comerciale, rata dobanzii raportat la rata inflatiei, dinamica investitiilor straine directe, rating-ul de tara, dinamica investitiilor straine directe, dinamica numarului de societati comerciale, dinamica cifrei de afaceri medii a firmelor.

Florin Jianu, presedinte CNIPMMR:

Trebuie sa stim de unde plecam si unde vrem sa ajungem, unde vrem sa pozitionam Romania pe harta natiunilor antreprenoriale. Pornim pe un drum complex, folosim 15 indicatori macro-economici si o analiza de perceptie realizata semestrial. De la indicatorii globali care arata ritmul real de crestere al PIB-ului la perceptia de moment al antreprenorilor, Indexul Antreprenoriatului romanesc reprezinta cea mai complexa interpretare a datelor despre antreprenoriatul romanesc. Indexul Antreprenoriatului Romanesc este doar un inceput, ne propunem ca el sa poarte numele fiecarei tari europene si sa putem realiza analize comparative si cu alte natiuni antreprenoriale”.

Perspectivele anului 2024



Cele mai importante aspecte semnalate in cadrul analizei pentru anul 2024 sunt urmatoarele:

  • rata inflatiei este in scadere in anul 2022 fata de anul 2023 cu un procent de 10,40 %;

  • rata somajului in anul 2023 a fost de 2,93 % intr-o mica scadere fata de anul 2022;

  • salariul mediu lunar net a intregistrat o crestere de 15,48 % fata de anul 2022;

  • perceptia antreprenorilor cu privire la evolutiile contextuale cu influenta negativa asupra activitatii IMM-urilor: 79,56 % birocratia si fiscalitatea, 28,93 nivelul investitiilor mediului de afaceri, 55,98 % procesul de creditare a firmelor, 61.63 % perspectiva calificarilor, competentelor si nivelul de profesionalism asupra fortei de munca;

  • 38,61% din IMM-uri au estimat ca evolutia economiei Romaniei va fi favorabila dezvoltarii business-urilor lor in 2024;

  • 30,57 % din IMM-uri au estimat o crestere a nivelului exporturilor in 2024 fata de 2023.