Angajatul perfectionist si autosabotarea. Ce faci daca te regasesti in aceasta situatie?

Angajatul perfectionist si autosabotarea. Ce faci daca te regasesti in aceasta situatie?

Pentru un angajator este ideal sa aiba un angajat care isi da interesul in activitate, incearca zi de zi sa fie mai bun si are rezultate exceptionale. Problema este pentru tine, ca salariat, daca ajungi sa cazi in extrema. Daca te regasesti in profilul angajatului perfectionist, ar trebui sa iei masuri pentru a-ti schimba comportamentul. Lucrul permanent sub presiune, nevoia de validare, comparatia permanenta, tratarea fiecare sarcini de lucru drept interventia la o bomba cu ceas sau teama de esec sunt doar cateva dintre semnale. Specialistii RisCo.ro te ajuta sa recunosti indiciile si iti vin in ajutor cu recomandari.

 

 

Simptomele angajatului perfectionist si cum le combati

Daca iti pasa prea mult de parerea celorlalti colegi, de temi de reactiile sefilor si de greselile ce sunt uneori inevitabile sau crezi despre tine ca nu esti suficient de bun, ar trebui sa te opresti si sa-ti analizezi comportamentul si starile.

Este bine sa tindem catre perfectionism, dar sa nu devina o obsesie. Dorinta de reusita, de a fi remarcat- sunt normale, insa atunci cand nu conduc spre o conduita extrema. Conform specialistilor RisCo.ro, exista o serie de semnale care ar trebui sa iti indice faptul ca esti un angajat perfectionist si risti autosabotarea:

  1. Insatisfactie permanenta fata de propriile rezultate

Daca oricat de mult ai munci si oricat te-ai stradui, ai impresia mereu ca nu faci suficient si nu ai rezultatele cele mai bune, este un semn ca suferi de perfectionism. Erori pot aparea oricand, situatii-limita sunt in orice job, feedback-ul oamenilor este si subiectiv, nu-ti mai face singur rau gandindu-te ca munca ta nu e valoroasa. Autocritica te va trage in jos si iti va reduce stima de sine. Asigura-te ca ti-ai facut treaba, verifica, analizeaza tu cat poti de obiectiv situatia si ramai sincer cu tine.

  1. Dependenta de validare

Este un alt simptom intalnit la angajatul perfectionist. Sa astepti mereu ca cineva sa iti spuna ca  ti-ai indeplinit sarcinile bine, ca esti valoros pentru firma sau ca munca ta conteaza, este un comportament daunator. Pe langa faptul ca oamenii din jur vor profita de vulnerabilitatea ta, risti sa te suprasoliciti si te subestimezi.

  1. Teama de greseala si judecata

Aceste doua elemente iti vor crea cele mai multe probleme in cariera. In primul rand, iti reduc la minimum initiativa, apoi te fac prizonierul ideilor si opiniei celor din jur. E important sa iti manifesti personalitatea, sa ai initiative pe care le poti imbunatati cu ajutorul colegilor si sa nu te temi de greseala ca de un capat de lume. Inevitabil toti gresim la un moment dat, important este sa recunosti, sa iti asumi si sa incerci sa indrepti situatia. Nu te mai gandi mereu doar la ce se poate intampla rau. Un alt sfat important este sa nu te mai compari cu alti colegi si sa nu te mai judeci raportandu-te la ei si rezultatele lor.

  1. Stresul si obsesiile

Nu exista job fara stres, dozele difera si de modul in care fiecare se comporta. Greseala este sa te stresezi pentru orice amanunt minor, iar acest comportament sa te impiedice sa vezi provocarea reala sau sa duci la final proiectul. Obsesia de a face lucrurile impecabil este tot simptom al perfectionismului. Problema este ca te vor coplesi la un moment dat si risti epuizarea. Renunta sa te mai temi de orice si sa repeti un proces de mai multe ori, obsesiv, doar ca sa te asiguri ca este bine. In timp, iti afecteaza si sanatatea. In plus, te incetineste, efectul fiind tocmai invers decat cel dorit. Desi tu vrei sa faci totul perfect si la timp, repetand si verificand la nesfarsit o sarcina de lucru rezultatul va fi pierderea de timp.