Planurile angajatilor romani in 2024. 2 din 10 angajati sunt predispusi sa-si schimbe locul de munca.

Planurile angajatilor romani in 2024. 2 din 10 angajati sunt predispusi sa-si schimbe locul de munca.

Pentru multi romani, anul 2023 a fost foarte greu, cu mai multa munca, dar si instabilitate. Desi veniturile au crescut in cazul unora, printre planurile pentru 2024 se numara in continuare schimbarea locului de munca. Pentru generatia tanara, flexibilitatea si avansarea in cariera sunt prioritare, arata studiul de piata MKOR Employee Sentiment.



Evolutia generatiilor in piata muncii

Studiul MKOR a urmarit si analizat planurilor si asteptarilor pentru angajatii si managerii romani pentru anul 2024. Cercetarea a aratat ca pentru multi anul trecut a fost dificil, cu provocari la locul de munca, dar a adus in cazul unor si cresteri salariale si evolutie profesionala.

Pe piata muncii s-au evidentiat diferente atat in evolutia profesionala, cat si de natura financiara.

De cresterile salariale au beneficiat mai ales angajatii full time, persoane care s-au nascut intre anii 1981 – 1996, adica milenialii. In acelasi timp, 24% dintre respondenti, cu precadere cei din Gen Z, femei si angajatii part-time au afirmat ca au beneficiat de mai multe oportunitatile de dezvoltare la locul de munca.

Preferintele si prioritatile generatiei Z au inceput sa prinda contur in piata muncii: flexibilitatea a devenit un element central pentru aceasta generatie, de asemenea, mersul fizic la birou nu mai este o optiune atractiva pentru aceasta generatie, in contrast cu generatiile anterioare. Studiul MKOR arata ca 7 din 10 tineri prefera sa lucreze de la distanta, adoptand lucrul remote ca mod de operare preferat. 2 din 10 vor sa aiba posibilitatea de a munci de acasa cel putin trei zile pe saptamana.

Intentiile angajatilor romani in 2024

Conform studiului MKOR, rezulta ca 2 din 10 angajati din Romania sunt predispusi sa-si schimbe locul de munca. 80% dintre cei care ar lua in considerare o schimbare de loc de munca ar face acest lucru, in principal, pentru un venit mai mare..

Programul de munca flexibil (37%) si oportunitatile de avansare in cariera (27%) sunt criterii cheie pentru tinerii din Generatia Z in alegerea unui loc de munca. Flexibilitatea in programul de lucru si perspectivele de crestere profesionala sunt considerate esentiale pentru satisfactia si angajamentul lor fata de locul de munca. Propunerea financiara competitiva ramane principala motivatie pentru 8 din 10 tineri.

La polul opus, persoanele care considera putin probabil sa isi schimbe locul de munca actual (57%) sunt in principal barbati, cu varste peste 43 de ani, care fac parte din generatia X (nascuti intre 1965 – 1980) si care au responsabilitati familiale, avand copii. Acestia sunt angajati full-time, cu un venit lunar cuprins intre 3000 si 6000 de lei.

23% dintre respondenti considera foarte probabil sa isi schimbe locul de munca actual, iar acest sentiment este exprimat, in special, de Millennials, cu varste cuprinse intre 27 si 42 de ani, majoritatea dintre ei neavand copii.

Studiul a fost realizat la finalul anului 2023, pe un esantion de 1000 de respondenti, reprezentativ la nivel national dupa gen, varsta si distributie geografica.