ASA NU! Greseli pe care sa le eviti, cand iti alegi un partener de business!

ASA NU! Greseli pe care sa le eviti, cand iti alegi un partener de business!

Indiferent de etapa in care se afla businessul tau, alegerea unui partener alaturi de care sa cresti afacerea, este o misiune importanta. Nu poti construi si nu poti evolua alaturi de orice fel de partener, iar riscul unui esec este mare daca nu analizezi inca de la bun inceput relatia dintre voi si strategia de business. De la banale neintelegeri in luarea anumitor decizii, pana la directii diferite pe care le urmariti si conflicte, toate aceste scenarii sunt posibile, in lipsa unei analize atente si a unui management eficient. Iata 3 greseli pe care iti recomandam sa le eviti, atunci cand iti alegi partenerul de business:



  1. Lipsa de compatibilitate intre partenerii de business

In business compatibilitatea se traduce prin: valori comune, obiective comune, incredere, dorinta de succes, performanta individuala si dorinta de a creste impreuna, strategie sustenabila. Daca partenerii de afaceri nu indeplinesc aceste conditii, riscul esecului proiectului creste. Este important sa NU pornesti la drum cu cineva in care nu ai incredere totala si care nu iti impartaseste valorile si obiectivele. Comunicarea este esentiala. Discutiile premergatoare incheierii unui parteneriat sunt foarte importante. Nu te arunca intr-o asociere despre care ai dubii ca va functiona, inca de la inceput. Colaborarea eficienta implica deschidere, asumare si strategie. Deciziile nu pot fi luate la intamplare.

  1. Alegerea unui partener instabil financiar

O propunere de parteneriat trebuie sa vina la pachet cu anumite certitudini. Nu te asocia cu cineva care nu dovedeste stabilitate financiara, nu are o viziune pe termen lung sau are antecedente de iresponsabilitate. Chiar daca la momentul discutiilor prezinta potential financiar, asigura-te ca nu este doar o intamplare. Documenteaza-te asupra: istoricului companiei, istoricului financiar, investitiilor si rezultatelor din trecut, datoriilor sau eventualelor falimente. Abia dupa ce ai certitudinea ca este un partener sigur, poti bate palma.

  1. Asocierea cu parteneri aflati in etape profesionale si personale diferite

In business e ca intr-o casnicie. Trebuie sa iti cunosti bine partenerul. Daca te asociezi cu cineva care se afla intr-o etapa profesionala, personala si de business diferite de situatia ta, compatibilitatea scade. Da, vei spune ca este important sa inveti de la partenerul de afaceri, ceea ce este corect, dar gandeste-te la momentul luarii unor decizii. Poate esti o persoana care nu se teme sa-si asume riscuri, iar situatia personala ti-o permite. Un partener de afaceri cu familie, copii sau o evolutie profesionala impecabila nu va risca la fel de usor ca tine. Astfel, apar diferentele de opinie. Provocarile in business sunt abordate diferit in functie de nivelul la care fiecare partener se afla in acel moment.

Inainte de a incheia un parteneriat, analizeaza-ti foarte bine propria afacere, dar si evolutia posibilului viitor asociat. Asigura-te ca sunteti pe aceeasi lungime de unda si nu veti conduce in competitie: cine a luat cele mai bune decizii, cine a riscat mai mult, cine a avut cele mai bune rezultate intr-un an, etc. Este esential sa va completati, iar cunostintele sa le folositi in scop comun.