Cei mai stresati versus cei mai relaxati angajati. Domeniile cu joburi epuizante si riscurile.

Cei mai stresati versus cei mai relaxati angajati. Domeniile cu joburi epuizante si riscurile.

Ai observat probabil ca sunt angajati care se simt epuizati la finalul unei zile de lucru, in timp ce altii au inca energie si dispozitie buna. Poate chiar la locul tau de munca sunt colegi foarte stresati, iar la polul opus sunt cei care isi indeplinesc sarcinile cu brio, relaxati. Acest lucru tine si de personalitatea fiecaruia, dar si de domeniul in care activeaza si rolul pe care il au intr-o companie. In general, sunt mai stresati cei care lucreaza cu oamenii, joburile ce implica multa comunicare, dar si cei care lucreaza in echipa, unde pe langa munca proprie trebuie sa reuseasca sa se coordoneze si cu ceilalti. La fel de epuizati sunt si cei care activeaza in domenii cu risc.

La nivel mondial, dar este valabil si pentru Romania, exista joburi stresante si locuri de munca unde angajatii sunt mai relaxati. Inainte de a le exemplifica, sa lamurim care sunt factorii de stres la locul de munca:

-termenele limita si proiectele last-minute

-lucrul cu publicul

-conditiile de lucru si competitia toxica

-joburile cu risc ridicat (mediu toxic, cu expunere la boli sau contaminari)

- locurile de munca epuizante fizic

-conflictele de munca.

La nivel international, sunt catalogate drept cele mai stresante joburi cele de:

militar

politist

pompier

asistent social

jurnalist

dispecer de urgenta

anestezist

medic/asistent medical

La polul opus, sunt considerate mai putin stresante joburile de:

bibliotecara

coafeza

terapeut

peisagist

dezvoltator web

specialist in introducerea datelor

ghid turistic

scriitor

fotograf

In general, cele care sunt mai putin stresante implica mai putina interactiune cu publicul sau o interactiune mai placuta (cele din domeniul cosmeticii), ritmul de munca mai lent, echilibru intre viata profesionala si viata privata, posibilitatea angajatilor de a se concentra doar pe propriile responsabilitati.

Angajatii romani, printre cei mai implicati si stresati

Potrivit celui mai recent studiu Gallup - State of the Global Workplace, 35% dintre angajatii romani spun ca se simt implicati in sarcinile pe care le au de indeplinit la job. Totodata, 35% dintre romani spun ca se simt stresati la locul de munca, Romania ocupand din acest punct de vedere locul 27 la nivel european.

13% dintre respondentii din Romania s-au declarat furiosi la job, ceea ce ne situeaza pe locul 23 la nivel european.

Intrebati ce ar imbunatati la locul de munca, cei mai multi au mentionat cultura angajatilor, salariul si beneficiile acordate de angajator.