Contractul colectiv de munca, un drept al angajatilor. Avantajele unui contract colectiv si negocierea intre angajator si angajati.

Contractul colectiv de munca, un drept al angajatilor. Avantajele unui contract colectiv si negocierea intre angajator si angajati.

Negocierea colectiva reprezinta un drept al angajatilor. Potrivit dispozitiile art. 41 alin. 5 din Constitutia Romaniei: Dreptul la negocieri colective in materie de munca si caracterul obligatoriu al conventiilor colective sunt garantate. Cu toate acestea, deseori negocierile esueaza sau apar conflicte intre conducere si reprezentantii angajatilor, in cadrul intreprinderile mici si mijlocii.



Avantajele contractului colectiv de munca

In luna februarie, la nivelul Inspectiei Muncii si al inspectoratelor teritoriale de munca se desfasoara si o campania nationala de promovare a negocierii colective. Scopul este de informare a angajatilor si angajatorilor cu privire la obiectul negocierii colective, participarea si reprezentarea partilor in negocierea colectiva, procedura de negociere si efectele contractelor colective de munca, precum si principalele beneficii ale negocierii colective.

Incheierea unui contract colectiv de munca aduce avantaje ambelor parti, salariati si angajatori deopotriva:

- promovarea unor relatii de munca echitabile/securitatea sociala a salariatilor

-limitarea conflictelor de munca

-salariatii pot beneficia de locuri de munca si venituri mai stabile

- conditii de munca mai bune, aplicarea principiului egalitatii de sanse si tratament si protectie suplimentara

-participarea la procesele decizionale

- eficacitate, responsabilitate si loialitate a personalului

-solutionarea timpurie a litigiilor.

Foarte important, potrivit legislatiei in vigoare, contractele si acordurilor colective negociate si inregistrate in conditiile legii au valoare juridica.

Negocierile in cazul contractului colectiv de munca

Pentru a garanta o negociere eficienta a contractului colectiv, angajatii si angajatorii trebuie sa tina cont atat de prevederile legale, cat si de natura activitatii de munca, iar dialogul si informarea sunt esentiale.

Potrivit Inspectiei Muncii, negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au cel putin 10 angajati/lucratori, iar initiativa negocierii colective apartine oricaruia dintre partenerii sociali.

Reguli in negocierea contractelor colective de munca:

-clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege.

-la incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor/lucratorilor au un caracter minimal.

-contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior.

-contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.

-clauzele contractuale ale contractelor colective de munca pot face referire, fara a afecta principul libertatii contractuale, si asupra urmatoarelor elemente: masurile adoptate pentru consilierea si evaluarea profesionala a angajatilor/lucratorilor; masurile privind armonizarea vietii de familie cu obiectivele profesionale, timpul de lucru si timpul de odihna; reglementari privind conditiile de munca si cele referitoare la securitatea si sanatatea in munca a angajatilor/lucratorilor; modalitatile de informare si consultare a angajatilor/ lucratorilor.