De la PFA sau II, la SRL. Parlamentarii vor sa modifice legea. Care ar fi avantajele?

De la PFA sau II, la SRL. Parlamentarii vor sa modifice legea. Care ar fi avantajele?

In contextul masurilor fiscale intrate in vigoare in 2023, foarte multi romani care presteaza servicii in baza PFA (Persoana Fizica Autorizata) sau II (Intreprindere Individuala) iau in calcul trecerea la o societate cu personalitate juridica. Numai ca, potrivit legislatiei actuale, tranzitia nu se poate face direct, ci prin desfiintarea PFA si infiintarea SRL, de exemplu, ceea ce implica birocratie si dezavantaje pentru un antreprenor. Simplificarea procedurilor ar urma sa vina printr-o propunere de modificare a legii, initiativa de 54 de parlamentari PNL.





Proiectul tranzitiei de la PFA sau II, IF – la SRL

Potrivit proiectului depus de parlamentarii liberali, cei cu PFA, II sau IF ar putea sa treca direct la societate cu personalitate juridica, cum sunt SRL-urile.

In expunerea de motive a initiativei legislative se arata atat avantajele administrative, cat si financiare ale transformarii persoanelor fizice inregistrate fiscal in persoane juridice:

- debirocratizare si simplificare a proceselor administrative-legislatia actuala impune restrictii asupra acestor forme de organizare, fara a oferi posibilitatea de transformare, singura solutie ramasa fiind desfiintarea acestora, ceea ce conduce la pierderea intregului istoric fiscal, bancar si a relatiilor comerciale construite de-a lungul timpului. O solutie legislativa care sa ofere un cadru juridic pentru transformarea acestor entitati in persoane juridice, precum societatile cu raspundere limitata (SRL), ar reduce sarcina administrativa a statului.

- stabilitate financiara- persoanele care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor si aleg sa se transforme din PFA/II/IF in SRL nu vor mai fi obligate sa returneze intreaga suma primita, plus penalitatile aferente, in cazul in care alegeau sa desfiinteze entitatea in perioada de monitorizare a proiectului. Prin transformarea in persoane juridice, acestea pot mentine viabilitatea economica a companiilor lor.

Pasii pentru a transforma PFA si II/IF in SRL

In proiectul de lege, initiatorii au prevazut si pasii pe care ar trebui sa-i urmeze un antreprenori in aceasta situatie. Concret, va trebui sa depuna la judecatorul delegat de pe raza teritoriala a Registrului Comertului o serie de documente printre care certificatul de inregistrare, actul constitutiv al societatii si dovada efectuarii varsamintelor in temeiul actului constitutiv, dovada sediului declarat; certificatul de atestare fiscala; codul de inregistrare in scopuri de TVA, dupa caz.







Societatea cu personalitate juridica infiintata prin transformarea PFA, II sau IF isi ar urma sa-si mentina datele de identificare fiscala si codul de inregistrare in scopuri de TVA,. conform propunerii de lege.



Conform datelor prezentate de catre Registrul Comertului, la 31.01.2023, totalul profesionistilor activi era de 1.610.588, dintre care 431.164 erau persoane fizice si 1.179.424 persoane juridice. In Bucuresti se inregistreaza cea mai mare pondere de profesionisti activi in comparatie cu celelalte judete, cu un total de 294.656 profesionisti activi la 31.01.2023, dintre care 34.225 sunt persoane fizice si 260.431 persoane juridice.