Declaratia Unica 2024: modul de calcul al contributiilor si termen-limita de depunere.

Declaratia Unica 2024: modul de calcul al contributiilor si termen-limita de depunere.

Persoanele fizice care in 2023 au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau din strainatate si datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii trebuie sa depuna Declaratia Unica la ANAF. Termenul-limita pentru declararea veniturilor este 27 mai 2024.

 

Cine depune declaratia unica?

Declaratia Unica sau formularul 212 este documentul obligatoriu pentru persoanele fizice care au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

Declaratia se depune si de catre urmatoarele categorii de contribuabili:

  • profesionisti, reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de: indemnizatia COVID-19 in contexte determinate de situatia epidemiologica generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.
  • persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
  • persoanele care in cursul anului 2023 au realizat venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
  • persoanele care au realizat in cursul anului 2023 venituri din drepturi de proprietate intelectuala, in baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlului II sau III din Codul fiscal.

Declaratia unica poate sa fie depusa prin mijloace electronice de transmitere la distanta:

- prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV);

- pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.

De asemenea, formularul poate fi depus si in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire (data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz).

Termenul limita de depunere a formularului si de plata a impozitului pe venit si a contributiilor sociale este 27 mai 2024.

In privinta impozitului pe venit si a contributiilor sociale, sunt diferente, in functie de categoria de contribuabili:

-in cazul veniturilor din chirii obtinute in 2023, impozitul este de 10%. Incepand cu veniturile din chirii obtinute in 2024, cota de impozitare ramane 10%, insa este permisa deducerea unei cote fixe de 20%.

- veniturile din dobanzi sunt taxate cu 10%, in timp ce veniturile din dividende, cu 8%.

-in cazul veniturilor extrasalariale, se datoreaza impozit pe venit si o contributie plafonata de asigurari sociale de sanatate, daca veniturile obtinute depasesc anumite plafoane, de 6, 12 si 24 de salarii minime pe economie.

 Totodata, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste prin aplicarea procentului de 10% asupra bazei de calcul.  Pentru anul 2023, salariul minim pe economie ce trebuie luat in calcul pentru stabilirea plafoanelor este de 3.000 de lei, iar pentru 2024, 3.300 lei.