Munca, stimulata cu masuri pentru someri si angajatori. Ce beneficii au ambele parti?

Munca, stimulata cu masuri pentru someri si angajatori. Ce beneficii au ambele parti?

Cu peste 230.000 de someri, la inceput de an, autoritatile din Romania continua sa stimuleze angajarea cu diferite masuri de sprijin: atat pentru somerii care aleg sa lucreze, cat si pentru angajatorii care ii incadreaza in munca. La ultima verificare, erau peste 43.700 de locuri de munca vacante la nivel national, insa piata este intr-o continua dinamica. RisCo iti spune ce beneficii au somerii indemnizati care isi gasesc un nou loc de munca, dar si cum sunt recompensate companiile care ii angajeaza.





Stimulent pentru incadrarea in munca inainte de expirarea indemnizatiei de somaj

Pentru a incuraja angajarea, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca ofera stimulent financiar somerilor indemnizati care se incadreaza in munca inainte de incheierea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj.

Astfel, potrivit ANOFM, somerii indemnizati care se angajeaza cu norma intreaga beneficiaza de o suma lunara ce reprezinta 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatiti sa primeasca aceasta indemnizatie. Aceasta masura este sustinuta de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Conditiile de acordare sunt:

angajarea sa fie cu norma intreaga, conform prevederilor legale;

incadrarea in munca sa fie pe perioada nedeterminata sau perioada determinata mai mare de 12 luni;

persoanele se incadreaza la angajatori cu care nu au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani.

In luna ianuarie 2024, ANOFM a asigurat plata sumei de 1.679.925 lei, destinata completarii veniturilor salariale pentru un numar de 6.165 noi angajati proveniti din randurile somerilor indemnizati.

Stimulent si pentru angajatori

Pentru a incuraja crearea de locuri de munca durabile si sprijinirea angajatorilor in procesul de recrutare a persoanelor din grupuri cu acces dificil pe piata muncii, ANOFM ofera stimulente si angajatorilor.

Mai exact, firmele care angajeaza pe perioada nedeterminata someri cu varsta de peste 45 de ani si tineri NEET (persoane cu varsta cuprinsa intre 16 ani si 30 de ani, care nu au loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala) primesc de la stat o suma lunara de 2.250 de lei, timp de 12 luni, pentru fiecare astfel de nou angajat, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu timp de cel putin 18 luni.